POP3 of IMAP: Welke is beter?

Iedereen heeft vandaag de dag wel één of meerdere e-mailadressen. Waar u ook bent, u wilt natuurlijk overal uw e-mail kunnen lezen en beantwoorden. Om de e-mail te kunnen gebruiken heeft u een computerprogramma of e-mailapp nodig. Deze programma's vragen vervolgens of u POP3 of IMAP wilt gebruiken. Wat is nu het verschil tussen beide en welke is beter?

SMTP internetprotocollen
SMTP en POP3 zijn iets wat oudere internetprotocollen. Hiermee maakt het e-mailprogramma op de computer of smartphone contact met de server waar de e-mail op staat. Bij POP3 worden deze vervolgens gedownload naar het apparaat. Hierbij verdwijnt dan ook vaan de e-mail van de server. Het gevaar hiervan is dat als uw computer crasht dat u dan ook uw e-mail kwijt bent.

Een ander groot nadeel is dat de mail maar vanaf één computer te benaderen is. Eenmaal gedownload is het niet nog een keer te downloaden. Met POP3 kunt u dus vaak niet ook nog eens de e-mail op uw telefoon lezen.

Voordelen van SMTP / POP:
De kans dat de mailbox vol loopt is klein omdat de e-mail regelmatig gedownload wordt.

IMAP
Ook IMAP is een internetprotocol, maar iets nieuwer dan POP3 en SMTP. Als u IMAP gebruikt dan kijkt het e-mailprogramma of er nieuwe e-mails zijn op de server en zal deze dan synchroniseren. Met andere woorden: er staat altijd een kopie van de e-mail op de webserver / in de cloud. U bent dus nooit een e-mail ‘kwijt’.

Voordelen van IMAP
De mail staat online, dus altijd een back-up en de mail is vanaf meerdere locaties te benaderen.

POP3 of IMAP?
Het ligt helemaal aan de situatie wat u het beste kunt gebruiken. Maakt u alleen thuis gebruik van uw e-mail en kijkt u alleen af en toe naar uw e-mail? Dan is POP / SMTP prima te gebruiken. Bent u juist continu met uw e-mail bezig, of gebruiken meerdere mensen dezelfde mailbox? Dan is IMAP de oplossing.

Heeft u hulp nodig met het instellen van uw e-mail? Wij komen graag bij u langs om te helpen! Neem contact met ons op voor een afspraak.

Deel dit bericht

Contact

 • Bezoek adres:
  iFlow ondernemingshuis
         Europaplein 10
         2408 GX Alphen aan den Rijn

 • Telefoon: 0172754050

 • Email: info@computerhelpdesk.eu

Openings tijden

 • Maandag tot en met vrijdag: 10 tot 20 uur
 • Zaterdag: 9 tot 16 uur
 • Zondag en feestdagen: gesloten

Overige gegevens

 • kvk: 53006925

 • Btw nummer: NL020189400B02

Ict waarborg

ictwaarborg
Wij zijn gecertificeerd lid van ICT waarborg. Dit betekent dat de 7 zekerheden van Ictwaarborg op onze diensten van toepassing zijn. Ons certificaat kunt u Hier vinden.